Studiu Fundația Friends for Friends și Reveal Marketing Research: In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha
Studiul realizat de Reveal Marketing Research în parteneriat cu Fundația Friends for Friends explorează relația dintre partenerii de cuplu, iubirea și formele de abuz.
45% dintre tinerii din România spun că au trecut prin abuz emoțional în relații. Aceasta este cea mai întâlnită formă de abuz menționată de tineri, urmată de cel în mediul digital cu aproape 30% dintre mențiuni și de cel fizic cu 20%.
- Ce apreciază tinerii la partenerii de cuplu
- Ce îi face pe tineri să se despartă de partenerii de cuplu
- Campania online #InstaSorry promovează cercetarea „Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha”
Conform studiului “In a relationship – Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” realizat de Fundația Friends for Friends și Reveal Marketing Research, aproape jumătate (45%) dintre tinerii români cu vârste între 14-25 de ani spun că au întâlnit abuzul emoțional în propria relație sau ca matori, aceasta fiind cea mai des întâlnită formă de abuz menționată de tineri. Totuși, 52% dintre fete identifică această problemă, comparativ cu doar 38% dintre băieți.
Abuzul emoțional este urmat de cel în mediul digital cu 28% dintre mențiuni, de cel fizic cu 20%, de abuzul financiar (12% dintre mențiuni) și abuzul sexual (10%).
Ce apreciază tinerii la partenerii de cuplu
Indiferent de gen sau vârstă, tinerii apreciază la un partener sau o parteneră valori precum sinceritatea (32%), loialitatea (25%), respectul (23%), dragostea (22%).
Tinerii de 14-15 ani se remarcă prin faptul că menționează semnificativ mai mult decât ceilalți inteligența (24% vs 11% la nivel de total eșantion) și frumusețea (19% vs 9% la nivel total), în timp ce pentru segmentul 20 – 25 ani respectul este menționat mai des (31% vs 23% la nivel general).
Grupul de prieteni este principalul mediu în care tinerii își cunosc partenerii (46%, urmat de școală (41%), activitățile sportive sau de timp liber (22% – petreceri, festivaluri), grupuri online și forumuri (20%), aplicații de online dating (15%), la job (10%).
Tipul de relație preferat de către tineri este relația exclusivă monogamă (65%), cu semnificativ mai puține mențiuni (52%) pentru acest tip de relație pentru adolescenții de 14 – 15 ani. Acești tineri menționează mai puțin relația monogamă datorită unei preferințe mari – de aproape 23% – pentru relația deschisă/nonexclusivă oficială (prietenii știu de existența relației/relațiilor).
Ce îi face pe tineri să se despartă de partenerii de cuplu
De asemenea, principalele motive pentru care tinerii ar renunța la relația lor de cuplu sunt infidelitatea (45% din răspunsuri), minciuna (30%), violența fizică (29%), abuzul verbal (11%).
Fetele menționează violența fizică (41%) semnificativ mai mult decât băieții (15%), dezinteresul (13% vs 7%) și abuzul în general (6% vs 2%), în timp ce băieții menționează mai mult decât fetele nepotrivirea (7% vs 2%), duplicitatea și neseriozitatea (4% vs 0%).
Tinerii de 14 – 15 ani menționează mai des trădarea (16%) vs total eșantion (8%), în timp ce grupul 20 – 25 ani menționează mai des violența fizică (38%) vs total (29%).
Cercetarea „Iubirea și abuzul la Gen Z & Alpha” este promovată online printr-o campanie susținută pro-bono de agenția Friends\TBWA. Tagline-ul campaniei de informare și conștientizare este #InstaSorry, un simbol al tuturor sentimentelor de regret instant pe care cifrele cercetării le trezesc în oameni. De la #InstaSorry și până la implicarea activă în conștientizarea formelor de abuz relațional este doar un pas, iar FFFF și In a Relationship invită publicul și creatorii de conținut să se alăture acestei campanii.
***
Despre proiectul In a Relationship
„In a Relationship” este un proiect de psihoeducație pentru prevenția abuzurilor relaționale și a violenței domestice în rândul tinerilor din România. Proiectul a fost lansat în 2016 de către Fundația Friends For Friends, în parteneriat cu Avon România.
Despre Fundația Friends for Friends
Fundația Friends for Friends este o organizație non-profit care sprijină diverse comunități să progreseze prin instrumente și proiecte inovatoare. Printre proiectele FFFF se numără Superscrieri, In a Relationship, MindCraft Stories și Policlinica de Comunicare pentru ONG-uri.
***
Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 16 ani companii din România și alte țări din Europa.
Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research este reprezentativ la nivel național și a fost realizat în aprilie – mai 2024, pe un eșantion de 403 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani, utilizatori de internet (metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviews). 52% dintre respondenți sunt fete.
Cercetarea a luat în considerare cele cinci forme de abuz: emoțional, fizic, sexual, financiar și în mediul digital.
Rezultatele studiului pot fi accesate pe site-ul: https://inarelationship.ro/insta-sorry/