Studiu Reveal Marketing Research: 8 din 10 români se declară afectați de trecerea la ora de iarnă
Reveal Market Resources, studiul nr. 173
Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus să afle părerile românilor despre trecerea la ora de iarnă și să ofere o imagine de ansamblu asupra modului în care această schimbare le afectează rutina zilnică și starea de bine.
- 8 din 10 români au remarcat schimbări ale stării de spirit odată cu trecerea la ora de iarnă.
- Principalele măsuri pe care le iau românii pentru a se adapta mai bine la ora de iarnă sunt încercarea de a adormi mai devreme (30%) și ajustarea programului de muncă sau activități (24%).
- 49% dintre români consideră că eliminarea schimbării orei ar influența pozitiv ritmul de viață.
Cum ne afectează ora de iarnă? 8 din 10 români se confruntă cu schimbări ale stării de spirit
Potrivit celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, 1 din 2 români consideră că trecerea la ora de iarnă nu este necesară.
47% dintre români afirmă că trecerea la ora de iarnă le afectează în mică măsură viața personală, în timp ce 30% menționează o influență de amploare moderată, iar 24% un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi.
În aceeași ordine de idei, 8 din 10 români au remarcat schimbări ale stării de spirit odată cu trecerea la ora de iarnă, cele mai des întâlnite fiind oboseală pe timpul zilei (41%), somnolență (36%), stări de deprimare (17%) sau dificultăți de concentrare sau memorare (16%).
Ca tendință generală, tinerii între 25-34 ani resimt cel mai mult trecerea la ora de iarnă, doar 7% dintre aceștia menționând că nu au observat schimbări ale stării de spirit comparativ cu 18% în cazul întregului eșantion.
„Un motiv pentru care tinerii între 25-34 de ani sunt mai afectați de trecerea la ora de iarnă este faptul că acest interval de vârstă coincide cu o perioadă de maximă activitate profesională și personală. Aceștia sunt în plin proces de dezvoltare a carierei și a relațiilor, iar orice schimbare în rutina zilnică poate duce la un impact mai mare asupra stării lor emoționale și a nivelului de energie.” menționează Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.
49% dintre români consideră că eliminarea schimbării orei ar influența pozitiv ritmul de viață
Chiar dacă nopțile devin mai lungi și teoretic dormim mai mult, rezultatele studiului Reveal Marketing Research arată că trecerea la ora de iarnă nu înseamnă o calitate mai bună a somnului. 49% dintre români declară că dorm mai prost după trecerea la ora de iarnă, 40% menționează că somnul rămâne la fel, în timp ce 11% spun că se odihnesc mai bine.
Pentru a se adapta mai bine la trecerea la ora de iarnă, românii declară că principalele măsuri pe care le iau sunt încercarea de a adormi mai devreme (30%) și ajustarea programului de muncă sau activități (24%). De asemenea, 13% consumă cu o frecvență mai mare cafea sau băuturi energizante, iar 11% fac mai multă mișcare.
În ceea ce privește opinia legată de eliminarea schimbării orei, 49% dintre români consideră că acest lucru ar influența pozitiv ritmul de viață. Pe de altă parte, 35% dintre respondenți sunt de părere că această măsură nu ar produce nicio diferență, în timp ce 17% cred că ar influența negativ viața de zi cu zi.
***
Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 16 ani companii din România și alte țări din Europa.
Reveal Market Resources, studiul nr. 173: Reveal Market Resources este un hub de date ce cuprinde studii gratuite date publicității, cu scopul de a susține piața de marketing și comunicare din România.
Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 27.09-02.10.2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban și mediul rural. Mărimea eșantionului a fost de 1003 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.