Berea rămâne liantul socializării și în cele mai frumoase momente ale iernii
București, 17 decembrie 2025 – Potrivit unui studiu recent, berea își menține și în timpul sărbătorilor de iarnă popularitatea și rolul de liant al întâlnirilor cu cei dragi. Astfel, 78% dintre români declară că o consumă în această perioadă fie frecvent – în special bărbații (36%) și segmentul de vârstă 35-44 ani (35%) – fie ocazional. Cele mai importante contexte de consum sunt petrecerile (56%), mesele festive (49%) și momentele cu prietenii (40%), dar și activitățile casnice, precum gătitul (31%). Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research, la solicitarea Centrului de Studii despre Bere.
Mai mult, 84% dintre români consideră că berea contribuie la o atmosferă relaxată de sărbători.
“Iată că aducem dovezi suplimentare că berea nu este doar o simplă băutură, ci este un simbol al socializării și al bucuriei de a fi împreună, indiferent de sezon. Studiul arată că românii o integrează firesc inclusiv în tradițiile moderne din perioada sărbătorilor de iarnă, când dorința de a petrece timp cu familia și prietenii este mai puternică decât oricând. Grație variantei fără alcool, românii se pot bucura de gustul berii în orice situație, inclusiv dacă urmează să se urce la volan sau vor pur și simplu să evite consumul de alcool.”, a declarat Corina-Aurelia Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere.

În plus, berea este percepută ca parte a tradițiilor moderne de aproape doi din trei români. Ea este integrată în numeroase tradiții moderne cum sunt — grătare sau petreceri în familie (70%), mese de sărbători (43%), festivaluri (39%), evenimente de familie (27%).
“Rezultatele cercetării confirmă faptul că berea contribuie la crearea unei atmosfere relaxate și autentice. Fie că vorbim despre masa festivă, petreceri sau momente simple de zi cu zi, berea rămâne un liant care aduce oamenii împreună și întărește sentimentul de apartenență.”, a declarat Marius Luican, Director General Reveal Marketing Research.
În ceea ce privește tradițiile, acestea joacă un rol central în identitatea românilor, fiind considerate importante sau foarte importante de 89% dintre ei, în special de către femei (93%). Legătura cu tradițiile este resimțită mai ales în perioada sărbătorilor (57%) și în momentele petrecute în familie (30%).
În concordanță cu acest trend, inclusiv planurile de sărbători ale românilor rămân predominant casnice și orientate către petrecerea timpului cu familia (76%).
***
Despre Cercetarea de Piață
Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online, în luna noiembrie 2025, pe un eșantion reprezentantiv național de 1.005 respondenți, cu vârsta peste 18 ani, din mediul urban și rural, utilizatori de internet.
Despre Centrul de Studii despre Bere
Centrul de Studii despre Bere este o inițiativă interdisciplinară care explorează profunzimea socială, culturală și istorică a consumului de bere din România. Activitatea sa se concentrează pe rolul berii ca liant social – o băutură care de secole aduce oamenii împreună în jurul poveștilor, tradițiilor și momentelor comune. Obiectivul centrului constă în investigarea și promovarea modului în care berea contribuie la bunăstarea socială, la formarea relațiilor interumane și la construirea comunităților, atât în context tradițional, cât și modern.
Centrul de Studii despre Bere este rezultatul demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, profesor universitar doctor în cadrul UMF „Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Centrul de Studii despre Bere a fost cunoscut anterior sub titulatura de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, entitate care timp de 12 ani a derulat o activitate de cercetare susținută și relevantă pe teritoriul României, concentrată asupra evaluării efectelor consumului moderat de bere asupra organismului din perspectivă nutrițională. Noua titulatură exprimă însă interesul științific curent al celor trei membri fondatori pentru a explora o altă valență importantă a berii: ingredient important pentru o viață adultă echilibrată.
Contact mass-media:
Raluca Niculae, Manager Comunicare
Centrul de Studii despre Bere
Email: raluca.niculae@studiidesprebere.ro
Telefon: 0723 54 57 36
