Studiu Reveal Marketing Research: De 8 Martie, aspirațiile femeilor depășesc pragul cadourilor simbolice sau atașate tradiției
Studiul nr. 149 din cadrul Reveal Market Resources
Cel mai recent studiu derulat de Reveal Marketing Research și-a propus să exploreze modul în care bărbații se pregătesc pentru a celebra ziua de 8 Martie, dar și să identifice așteptările femeilor în legătură cu această sărbătoare dedicată lor.
- 8 Martie 2024: Tradiția se păstrează, 83% dintre români consideră că florile sunt cel mai potrivit cadou pentru a fi oferit/ primit cu ocazia Zilei Femeii.
- Doamnele și domnișoarele și-ar dori să primească de la angajator de Ziua Femeii tichete/ card cadou sau vouchere (79%), zi liberă de 8 martie (55%) sau o ieșire în oraș/ prânz din partea companiei (33%).
- Bărbații intenționează să aloce un buget similar, cu ocazia Zilei Femeii, partenerelor de viață (268 RON) și mamelor (257 RON).
În percepția românilor, cele mai potrivite cadouri pentru a fi oferite sau primite cu ocazia Zilei Femeii sunt florile (83%), cosmeticele (68%) și accesoriile/ bijuteriile (68%).
Conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research, 9 din 10 români declară că obișnuiesc să serbeze Ziua Internațională a Femeii, alegerea unui cadou potrivit reprezentând o oportunitate de manifestare a aprecierii față de femei.
Chiar dacă alegerea unui dar potrivit poate fi o provocare, observăm că tradiția se menține și în acest an, majoritatea românilor considerând că florile sunt cel mai potrivit cadou pentru a fi oferit/ primit cu ocazia Zilei Femeii (83%). În topul celor mai potrivite cadouri regăsim și cosmeticele (68%) și accesoriile/ bijuteriile (68%).
Se poate remarca și o modificare a percepției asupra cadourilor consacrate de 8 Martie, doar un procent de 38% dintre români considerând potrivite cadourile alimentare (dulciuri, cafea etc.). Femeile consideră în mai mare măsură cadourile alimentare ca fiind potrivite (47% vs. 28% bărbați), aspect ce poate indica faptul că bărbații percep că femeile au așteptări mai ridicate decât un cadou simbolic sau atașat tradiției cu ocazia zilei de 8 Martie.
Doar 16% dintre femei se așteaptă să primească cadou din partea angajatorului, iar la modul ideal acestea și-ar dori tichete/ card cadou, vouchere (79%) sau zi liberă de 8 Martie (55%)
De 8 Martie, femeile se așteaptă să primească cadouri din partea partenerului de viață (77%), copiilor (46%) sau a altor membri ai familiei (29%). Totodată, 23% se așteaptă să primească cadouri din partea prietenilor/ cunoștințelor și 22% din partea colegilor de serviciu.
În funcție de segmentele de vârstă, femeile între 45-55 ani (60%) și cele peste 55 ani (68%) așteaptă în mai mare măsură cadouri din partea copiilor.
Din partea partenerului de viață, doamnele și domnișoarele și-ar dori să primească flori (77%), cosmetice/ parfumuri (44%) sau accesorii/ bijuterii (42%). Ca tendință, reprezentantele Generației Z (18-24 ani) își doresc în mai mare măsură să primească articole vestimentare/ încălțăminte (41% vs. 23% total eșantion).
Din partea copiilor sau a celorlalți membri ai familiei, femeile se așteaptă să primească flori (79%), cosmetice/ parfumuri (32%) sau produse alimentare –dulciuri, cafea etc. (23%).
Conform rezultatelor studiului, doar 16% dintre femei se așteaptă să primească cadou din partea angajatorului, în special femeile între 45-55 ani (25%). La modul ideal, acestea și-ar dori să primească din partea angajatorului tichete cadou, card cadou sau vouchere (79%), zi liberă de 8 Martie (55%) sau o ieșire în oraș/ prânz din partea companiei (33%).
Bărbații intenționează să aloce un buget similar, cu ocazia Zilei Femeii, partenerelor de viață (268 RON) și mamelor (257 RON)
Cu ocazia Zilei Femeii, cei mai mulți dintre bărbați se pregătesc să ofere cadouri partenerei de viață (81%) și mamei (54%).
32% dintre bărbați menționează fiicele, în special cei cu vârste peste 55 ani (40%), în timp ce doar 19% intenționează să ofere cadouri colegelor de serviciu, în mai mare măsură cei cu vârste între 35-55 ani (24%).
Aruncând o privire la bugetul alocat de bărbați pentru celebrarea femeilor, observăm că aceștia intenționează să aloce un buget similar, cu ocazia Zilei Femeii, partenerelor de viață (268 RON) și mamelor (257 RON).
Tot în privința aspectului financiar, majoritatea bărbaților anticipează că vor aloca un buget similar (60%) sau chiar mai mare (30%) în comparație cu cel din anul precedent.
Influența promoțiilor și ofertelor de 8 Martie asupra imaginii brand-urilor
58% dintre români declară că band-urile care vin în întâmpinarea clienților cu diferite promoții și oferte cu ocazia lunii femei îi determină să achiziționeze produsul sau serviciul respectiv. Pe de altă parte, 37% declară că astfel de promoții nu le-ar influența decizia de achiziție, atitudine regăsită în special în rândul bărbaților (40% vs. 34% femei) .
De asemenea, campaniile și promoțiile cu ocazia zilei de 8 Martie au un impact pozitiv asupra imaginii brand-urilor, 70% dintre respondenți menționând ca rezultat îmbunățățirea imaginii brand-urilor, în mai mare măsură în cazul femeilor (76% vs. 65% bărbați) și a tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 ani (85%).
***
Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 15 ani companii din România și alte țări din Europa.
Reveal Market Resources, studiul nr. 149: Reveal Market Resources este un hub de date ce cuprinde studii gratuite date publicității, cu scopul de a susține piața de marketing și comunicare din România.
Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 23-28.02.2024 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, utilizatori de internet, din mediul urban. Mărimea eșantionului a fost de 1004 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.