Studiu: Romanii se intorc la furie si au nevoie sa fie ascultati si implicati, sa obtina mai mult control asupra situatiei in care se afla (analiza aprilie-iulie)

In lipsa unui eveniment major nou care sa polarizeze opinia publica, evolutia de la o luna la alta a devenit greu vizbila, in schimb au aparut diferente din ce in ce mai mari intre segmente. Acum se pot vedea particularitatile valorilor si nevoilor acestora si orientarea lor catre diverse comportamente de consum.

 

Pe scurt, romanii se intorc la furie in contextul instabilitatii economice si al incertitudinii.

 

IMPORTANT DE STIUT

 

Ce inseamna furia: Furia coincide cu nevoia oamenilor de a se face auziti, de a fi luati in considerare, de a-si pune amprenta. In lipsa implicarii lor, mai ales intr-o situatie care ii afecteaza puternic, ei se simt lipsiti de control. Este binevenita orice oportunitate de a-si face auzita vocea, indiferent daca vine din partea autoritatilor sau a actorilor din mediul privat si a brandurilor.

 

Ce inseamna oboseala: Plictiseala/ oboseala tipica unei stari generale in care orice facem presupune mai mult efort – de grija, precautie, planificare – insoteste oamenii in multe decizii. Oamenii obositi sau plictisiti iau decizii mai greu, analizeaza indelung si fac mai multa munca introspectiva.

 

Asadar, ei au nevoie de detalii si de un discurs bine pus la punct, care sa nu le incurajeze scepticismul (mai ales pe fondul de panica/furie). Vor ca toate cartile sa fie la vedere. Acest apel este totodata adresat autoritatilor publice, cat si brandurilor.

 

 

 

 

 

In mediul urban, curajul si dorinta de a depasi obstacolele sunt cele mai importante prioritati pentru romani. In mediul rural, incertitudinea inca planeaza.

 

 

 

In luna iulie, continua cresterea teritoriului de depasire a obstacolelor – romanii sunt per total curajosi si energici cu o medie de 39%, orientate catre depasirea obstacolelor.

 

Romanii sunt per total mai optimisti si mai deschisi, mai orientati catre viitor decat in luna aprilie. Importanta relatiilor sociale si a armoniei este pe locul al doilea in mediul urban (29%) si apropiata ca procent de mentinerea stabilitatii – responsabilitate/grija (28%). Teritoriul perfectionarii/puterii este in continuare scazut ca importanta (3%).

 

Diferente intre segmente:

 

Cea mai spectaculoasa evolutie au avut-o millenialii. In mediul urban, tinerii singuri sunt cei care se concentreaza cel mai mult pe a impinge lucrurile inainte (55%)/ depasirea obstacolelor. Persoanele din sate sunt orientate catre zona de stabilitate, responsabilitate si credinta. 38% dintre respondenti aleg acest teritoriu ca fiind cel mai important pentru ei.

 

 

 

 

 

IMPORTANT DE STIUT:

 

Romanii au nevoie de actori sociali (institutii, companii, branduri) si de oricine este in masura sa ii sustina si sa ii ajute sa treaca prin momentele grele. Persoanele din mediul urban au nevoie de planuri ambitioase si de comunicare care sa ii ajute sa spere la un viitor bun, iar persoanele din mediul rural au nevoie sa fie ajutati sa pastreze ceea ce au bun in prezent, sa nu piarda ceea ce au, sa fie convinsi ca schimbarile prin care trec nu le vor lua tot ceea ce iubesc in prezent.

 

Brandurile ii pot sprijini prin pozitionarea si mesajele lor din aceasta perioada, printr-un discurs tipic Eroului (de a reusi in pofida problemelor) sau din contra, al Mentorului (axat pe rabdare si prudenta). Pentru ca latura sociala este si ea importanta pentru romani, isi doresc sa gaseasca solidaritate alaturi de ceilalti si sa depaseasca obstacole impreuna cu ceilalti, nu singuri.

 

 

Romanii apreciaza sume mai mari cheltuite pentru nevoile din partea de sus a piramidei – vacante, haine, cadouri.

 

Stabilizarea situatiei de dupa criza, cu o revenire la normal a cheltuielilor, se vede din aprecierea subiectiva a rolului cumparaturilor similara cu in luna iunie. Totusi, intrebati punctual pe ce cheltuie banii, vedem o crestere a cumparaturilor cu rolul de apartenenta sociala, stima de sine si dezvoltare personala. Cel mai mult au crescut cumparaturile de haine si accesorii vestimentare (de la 34% in iunie la 44% in iulie) si calatoriile (de la 6% in iunie la 11% in iulie)

 

 

 

 

Diferente intre segmente:

 

In mediul urban, tinerii singuri cheltuie cel mai mult pe cadouri (27% fata de media de 18%) In mediul rural, cei mai cheltuitori sunt tinerii profesionisti, care sub aproape toate aspectele aproximeaza cheltuieli mai mari decat celelalte segmente. Spre exemplu, pe ceasuri, bijuterii accesorii 29% fata de media de 7%, iar pe calatorii/vacante, 39% fata de media de 12%.

 

IMPORTANT DE STIUT

Oamenii sunt interesati sa cheltuie mai multi bani pentru nevoi din partea de sus a piramidei – de la iesiri in oras, la hobby-uri si vacante, electronice si electrocasnice.

 

 

Despre barometrul Romanii AZI

 

Romanii AZI este un barometru dezvoltat de Reveal Marketing Research si functioneaza ca instrument de punere in context a cercetarilor de piata implementate pentru clientii din portofoliul companiei. El are loc lunar si reda aspecte de moment legate de romani, dar si evolutia lor in timp.

 

Astfel, toate studiile pornesc de la intelegerea consumatorilor deoarece ei sunt dinamici, nu statici. Brandurile invata cum trebuie sa comunice cu publicul tinta, pornind de la emotiile si motivatiile dominante din societatea romaneasca din acea perioada.

 

Metoda de colectare pentru proiect este CAWI (computer assisted web interview).

 

Studiul este reprezentativ national urban, completat de 1010 de respondenti (in lunile aprilie si mai) si marja de eroare este de +/-3%.

Date

iulie 30, 2020

Category

Blog, Revealing Trends, Studies

wpChatIcon